EAG'den Haberler



Read More

TÜRKİYE’DE ELEKTRONİK ATIKLARIN DURUMU VE GELECEĞİ

E-atıklar, salgıladıkları zehirli maddeler nedeniyle çevre ve insan sağlığı için oldukça tehlikelidir. Bu tehlikeyi bertaraf edebilmenin en etkili yolu geri dönüşüm. Ayrıca içerdikleri değerli madenler ve enerjiye döünüştürülebilmeleri sayesinde büyük bir potansiyele sahiptirler.

Peki Türkiye e-atık konusunda ne durumda? Oluşan e-atıkların ne kadarı geri dönüştürülüyor? Sorulması gereken bu soruların cevabı bu yazıda…

Türkiye, artan teknoloji kullanımı ve genç nüfusu ile birlikte e-atık için önemli bir kaynak haline geldi.

TÜİK’in yayınladığı en son verilere göre 2020 yılında 30,9 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 104,8 milyon ton atık oluştu. Bu atıkların 600 000 tonunu e-atıklar oluşturuyor. Bu Türkiye için yaklaşık 760 milyon euroluk, yani yaklaşık 13 milyar TL’lik bir kayıp demek. Türkiye bu miktarla dünyada 17. sırada yer alıyor. Avrupa’da ise 10. sırada. Rakamlar incelendiği zaman Türkiye’nin e-atık geri dönüşümü konusunda ciddi bir potansiyele sahip olduğu apaçık ortada.


Peki Türkiye bu potansiyeli nasıl değerlendiriyor?

Türkiye, e-atık yönetimi konusunda AB üyelik süreci kapsamında ilk yayımlanan AEEE ve RoHS Direktiflerini 2012 yılında ulusal mevzuatına eklemiş, uygulamaya ilişkin önemli ilerlemeler kaydetmiştir.Fakat 2012 yılında güncellenen ikinci AEEE Direktifi (2012/19/EU) ve Döngüsel Ekonomi Eylem Planı (2018/849) henüz yönetmeliğe eklenmemiştir.

E-atık hedefleri kişi başına kg olarak belirlenmiştir. Fakat bu toplama hedefleri yüzde olarak düşük olduğu için kayıtlı toplama oranı da düşük gelmekte.

Türkiye yönetmeliğine uyguladığı bu mevzuatlarla, şirketlere piyasadaki eski ürünleri toplama, geri dönüştürme ve geri kazandırma zorunluluğu getirdi. Şirketler verilen bu görevi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen “EAG” gibi kuruluşlar aracılığıyla yerine getirilebiliyor.

Fakat bu kuruluşların sayısının az olması, kurumlar arası koordinasyonun olmaması ve verilerin açık olmaması nedeniyle e-atık geri dönüşümü konusunda ulaşılan nokta olması gerekenin oldukça gerisinde.


EAG Bu Konuda Ne Yapıyor?

EAG olarak, Türkiye’nin önemli firmaları ile işbirliği içinde, tonlarca e-atığı geri dönüştürüyor, medya aracılığıyla e-atık bilinci oluşturmak için çeşitli adımlar atıyoruz. Büyük bir ekonomik potansiyelin yanında çevre için tehlike oluşturan e-atıkların geri dönüşümü modern çağda yenilik değil bir gereklilik haline geldi. Biz bu gerekliliğin farkında olmanın gururuyla ülkemize katma değer kazandırmaya ve çevreyi korumaya devam edeceğiz…


Daha detaylı bilgilendirme için bize ulaşabilirsiniz!

Şimdi Arayın : 0 212 606 03 24

E-mail Gönderin : e-atik@eag.com.tr