MoTAT, Mobil Atık Takip Sistemi, “Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Tebliğ” kapsamında oluşturulan, tehlikeli atıkların izlenmesini ve kontrol edilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde tehlikeli atıklar sınıflandırılabilir, geri dönüştürülebilir ve bertaraf edilebilir.
Günümüz teknolojisi sayesinde oluşturulan bu sistemde, tehlikeli atıklar kayıt altına alınıp takip edilebiliyor. Günümüzde birçok eşya ve araç kimyasal maddeden oluşturulduğu için, çoğu zaman bir tehlikeli atık durumu ortaya çıkabiliyor. MoTAT uygulaması sayesinde, ev eşyasından, tıbbi araçlara kadar birçok alandaki araç gereçlerin kontrolü sağlanıyor ve çevreye zarar verebilecek bir tehlikeli atık durumu önlenebiliyor.
MoTAT (MOBİL ATIK TAKİP SİSTEMİ)’NİN AMACI
MoTAT ülkemizde 2015 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan yürürlükle oluşturuldu. E atık verisinin toplanması, derlenmesi ve tüm atık hareketlerinin çevrimiçi olarak izlenmesi ve denetlenmesini amaçlayan bu sistem sayesinde ayrıca illegal taşımalarında önüne geçilmesi hedeflenmekte. Bu sayede yasaklı kimyasal maddelerin taşınması önlenmekte, ev hanesinden fabrikalara kadar birçok alanda oluşabilecek tehlikeli kimyasal atıkların tespiti ve bertaraf edilmesi veya geri dönüştürülmesi sağlanmakta.
Kısa sürede topraklarımızı ve denizlerimizi kirletebilen, aşındırıcı ve zehirleyici özellikleri olan tehlikeli atıkların kontrolünün ne kadar önemli olduğunun farkına vardığımız zaman, Mobil Atık Takip Sistemi’nin çok büyük bir işlevi olduğunu görüyoruz.
İŞLEYİŞİ
Yukarıda da belirttiğimiz gibi MoTAT, günümüz teknolojisini kullanmakta. Bu sayede telefonda uygulama olarak ve bilgisayardan siteye girilerek kullanılabilmekte. Oldukça kolay ve pratik olan sistemde birçok işlemi kolayca gerçekleştirebiliyoruz.
Tek bir platformdan atık bilgilerini girebilmesini, bu atıkların gönderim işlemlerini gerçekleştirebilmesini ve bu taşımaların takibinin yapılabilmesini sağlayan bu sistem sayesinde üreticiler birçok süreci daha güvenli ve kısa yoldan yürütebilmekte. Ayrıca MoTAT sistemine kayıt olabilmek için atık taşımacılığını yapacak araç ve firmanın lisanslı olması gerekiyor. Böylece kayıt dışı atık taşımacılığının da önüne geçilmiş oluyor.
AŞAMALARI
1- Araç ve Firmaya Lisans Verilmesi
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, MoTAT üzerinden atıkların taşınmasını kontrol etmek, atıkların verilerini yükleyebilmek için firmanın ve firma aracının sisteme kayıtlı olması, yani lisanslı olması şarttır. Buradaki amaç kayıt dışı herhangi bir işlemin engellenmesi. Böylece atıklar, güvenli bir şekilde taşınıyor ve alanında uzman kişiler tarafından denetlenebiliyor. Lisans başvurusu “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na” yapılmakta ve onaylandığı takdirde firma ve araca lisans verilmektedir.
2- TAŞIMA NUMARASININ ALINMASI
MoTAT sisteminin geldiği lk zamanlarda, firmalardan Basılı Ulusal Atık Taşıma Formu (UATF) istenmekteydi. Fakat formun basımı ve dağıtımının maliyeti sıfırlamak ve süreci hızlandırmak için MoTAT sisteminin içinde Taşıma Kontrol Numarası (TKN) ve Taşıma Doğrulama Numarası (TDN) girişi eklendi. TKN VE TDN girişi yaparak firmalar süreci devam ettirebilecekler.
3- TAŞIMA İŞLEMİ
Firmalar “Taşıma Talebi Ekleme” ekranından çevrimiçi taşıma talebinde bulunabilirler. Bu sırada firmaların gerekli şartlara uyması ve atıkların çevreye zarar verme riskini sıfırlayarak bu işlemi yapması gerekmektedir. Bu işlem sayesinde; atık üreticisi, lisanslı taşıma firması ve tamamlanan taşımalar görüntülenebilecektir
4- Araçların Takibi
Tehlikeli atıklar güvenli bir şekilde yüklendikten sonra, bu atıkların taşınma sürec, MoTAT üzerinden takip edilir. Bütün atıklar araca yüklenirken kaydedilir. Bu sayede eksik veya kaybolan bir atık fark edilebilmiş olur.
5- Veri
Atıkların yüklenmesi ve taşınması sırasında elde edilen veriler değerlendirilir ve bir rapor oluşturulur. Bu veriler atık üreticilerine de iletilir. Bu verilerin çıkartılmasındaki amaç firmaları ürettikleri tehlikeli atık miktarı hakkında bilinçlendirmek.
Daha detaylı bilgilendirme için bize ulaşabilirsiniz!
Şimdi Arayın : 0 212 606 03 24
E-mail Gönderin : e-atik@eag.com.tr