EAG'den Haberler



Read More

COIMBRA ÜNİVERSİTESİ, E-ATIK MİKTARINI AZALTACAK YENİ BİR YÖNTEM BULDU

E-atık, son yıllarda hızla büyümekte olan, dünyamız için önemli bir tehlike ve bir o kadar da ekonomik potansiyel taşıyan önemli bir atık türüdür. Elektronik ürünlerin üretimi hızla artmakta, bu da zaten az miktarda bulunan metallerin ve diğer mineral kaynakların azalmasına neden olmaktadır.

Bu sorunu çözmek için, Coimbra Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu durumu belki de tersine çevirecek yeni materyaller ve üretim teknikleri geliştirdiler. Bu yeni yöntemle birlikte 3R politikası(reduce:azalt, reuse:yeniden kullan ve recycle:geri dönüştür) da değişiyor. Yeni versiyonu, ismi yine 3R olsa da, içeriği yenilenmiş haliyle karşımıza çıkıyor: resilient:dayanıklı, repairable:onarılabilir ve recyclable: geri dönüştürülebilir.

Projenin başında yer alan Mahmoud Tavakoli; Bu yıl elektronik atık üretimi, kişi başına 7 kg seviyesine ulaştı. E-atıkların yalnızca %20’si geri dönüştürülüyor ve altın gibi değerli parçaların yalnızca küçük bir kısmı geri dönüştürülüyor, dedi.

Mahmoud Tavakoli, yeni polimerlere dayanan yumuşak elektroniklerin e-atık sorununa en iyi yanıt olacağını açıklıyor. Fakat, bu yumuşak polimerlerdeki ilerlemelere rağmen, 3R teknolojisi ancak esnek, onarılabilir ve geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanılmasıyla ve desen çözünürlüğü, çok katmanlı uygulama, mikroçip entegrasyonu ve otonom üretim gibi hali hazırda bulunan PCB üretim teknikleriyle rekabet edebilen yeni üretim teknikleri ile mümkün.

Bu araştırma, sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım olabilir. Yeni nesil geri dönüştürülebilir elektronik cihazların temelini oluşturabilecek bir nitelikte. Bununla birlikte, cep telefonlarında gördüğümüz gibi endüstriyel seviyede henüz baskılı devre teknolojisiyle rekabet edebilecek seviyede değil. Fakat Mahmoud Tavakoli’ye göre, 5 yıldan kısa bir süre içerisinde, bu yöntemle üretilen bazı elektronik devrelerin üretimine ve satışına başlanabilir.


Daha detaylı bilgilendirme için bize ulaşabilirsiniz!

Şimdi Arayın : 0 212 606 03 24

E-mail Gönderin : e-atik@eag.com.tr